Spinale Musculaire Atrofie bij Maine Coons (SMA)

English Swedish

[Vertaald door Karin Sandbergen.]

SMA is een erfelijke aandoening, die de skeletspieren van de romp en de ledematen aantast. Verlies van zenuwcellen in de eerste levensmaanden leiden tot spierzwakte en atrofie (verschrompeling), hetgeen op de leeftijd van 3 à 4 maanden duidelijk wordt. Kittens met de aandoening ontwikkelen een vreemde, wankelende wijze van lopen met de achterpoten en staan op een manier waarbij de hakken elkaar bijna raken. Ze kunnen ook op een manier staan dat de tenen naar voren wijzen. Als ze 5 à 6 maanden oud zijn, is hun achterkant zo verzwakt dat ze moeite hebben met op meubilair springen en landen vaak op een lompe wijze als ze naar beneden springen. Het lange haar van de Maine Coon kan het verbergen, maar grondig aftasten van de ledematen zal een verminderde spiermassa onthullen. Kittens met de aandoening hebben geen pijn, zij eten en spelen enthousiast, zijn niet incontinent en de meesten leiden jarenlang een comfortabel leven als huiskat. Kittens, waarvan bekend is dat ze de aandoening dragen, zijn voorgekomen in fokprogramma's in de Verenigde Staten, en achteraf gezien, zijn vermoedelijke dragers over de hele wereld geëxporteerd.

Ziektebeeld

Het begin van het ziektebeeld wordt opgemerkt als het kitten tussen de 15 en 17 weken oud is. Het begint met zwakte van de achterste ledematen en een geringe, zich verder verspreidende, beving. Kittens met de aandoening verliezen het krachtige springvermogen tegen de tijd dat ze vijf maanden oud zijn en lopen vervolgens op een wankelende manier met hun achterlijf. Abnormale gevoeligheid voor aanraking van de rug, bewegingsintolerantie (slechte conditie) en zware ademhaling worden dikwijls opgemerkt. Na een aanvankelijke periode van snel functieverlies vindt er vertraging in de ontwikkeling van de aandoening plaats of staat deze zelfs stil, met wisselende spieratrofie, zwakte en mobiliteit.

Wijze van vererven

SMA is een autosomaal recessieve aandoening, die wordt vererfd als een enkele eigenschap. Als een kitten de SMA aandoening heeft, moet het de gemuteerde kopie (allel) van het gen van beide ouders hebben gekregen. Zowel poesjes als katertjes kunnen de aandoening krijgen. De ouders van de kittens met de aandoening vertonen geen uiterlijke kenmerken van de ziekte, maar zijn wel dragers.

Hoe te testen
Aanbevelingen voor het fokken
Contact adressen